petek, 8. november 2013

Cikel seminarjev: Priprava mladih na zaposlitev



Društvo Pomlad organizira cikel štirih seminarjev z naslovom ''Priprava mladih na zaposlitev''. Namen seminarjev je mladim posredovati pomembne in koristne informacije s področja trga dela, pa naj bo to študentsko delo, delo po avtorski ali podjemni pogodbi, redna zaposlitev ali pa samostojna podjetniška pot. Seminarji so pripravljeni tako da teoretični predstavitvi posameznih tematik sledi ponazoritev na praktičnih primerih, seveda pa bo dovolj časa tudi za vsa vprašanja. Udeleženci bodo s seminarji pridobili koristno znanje in praktične informacije, ki jim bodo koristile ob vstopu na trg dela.
Seminarje pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Študentska svetovalnica, Sindikatom Mladi plus in Društvom ŠKUC. Seminarji so pripravljeni principu študent študentu in jih bodo vodili študenti ljubljanske Pravne fakultete.
Seminarji potekajo v 1. nadstropju Hiše Srce, na Židovski stezi 6 v Ljubljani z začetkom ob 18.00 in koncem ob 20.00 (izjema je delavnica o dohodnini s pričetkom ob 16.00).
Udeležba je brezplačna.
Prijave sprejemamo na pomladdrustvo@gmail.com do 26. 11. 2013. Možna je prijava na celoten sklop ali na posamezen seminar


I) Vse kar moram vedeti o dohodnini

Sreda, 27. 11. 2013 (16.00 – 18.00)

Na delavnici se bodo predstavili osnovni dohodninski pojmi, kot so dohodninska obveznost in splošno o dohodnini, akontacija dohodnine, informativni izračun in odločba o odmeri dohodnine, vzdrževani družinski člani, davčne olajšave itd. Na delavnici se bo izvedel tudi praktičen prikaz, kako se računa dohodninska obveznost, kakšen je informativni izračun dohodnine in dohodninska odločba ter kako se izpolni ugovor zoper informativni izračun, napoved za odmero dohodnine  in vloga za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov.

Seminar bo vodil Matej Rauh.


II) Redna zaposlitev – moje pravice in obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi

Četrtek, 5. 12. 2013 (18.00 – 20.00)

Prvič iščeš redno zaposlitev oz. si prvič redno zaposlen, vendar še ne poznaš najbolje delovnopravne zakonodaje? Na tem seminarju bo celovito predstavljena redna zaposlitev za nedoločen in določen čas,  ter pogodba o zaposlitvi – kakšne so pravice in obveznosti delodajalca in zaposlenega.

Seminar bo vodila Jasna Voje


IV) Začetki podjetništva – osnove samostojnega podjetništva

Četrtek, 12. 12. 2013 (18.00 – 20.00)

Predstavljene bodo vse pomembne osnove, ki jih je potrebno vedeti ob podajanju na samostojno podjetniško pot. Poleg splošne predstavitve s.p.-ja boste izvedeli kolikšni so prispevki, ki jih plačujejo samostojni podjetniki, kako se obračunavajo in plačujejo, kaj je pomembno vedeti pri vodenju računovodstva in še kaj. Seveda bo nekaj pozornosti namenjene tudi združljivosti s.p.-ja in študentskega statusa, predstavljene pa bodo tudi pomembne novosti na področju s.p.-ja, ki jih letos ni malo.

Seminar bosta vodila Jure Ajdovec in Matej Rauh


IV) Avtorska pogodba, podjemna pogodba in študentsko delo

Četrtek, 19. 12. 2013 (18.00 – 20.00)

Predstavljene bodo najbolj pogoste oblike dela mladih in sicer študentsko delo, avtorska pogodba in podjemna pogodba. Predstavljene bodo pravice in obveznosti, ki jih ima študent pri opravljanju študentskega dela, posebna pozornost pa bo namenjena reševanju zapletov, ki nastanejo od delodajalčevem neplačevanju zaslužka študentom.
Avtorska in podjemna pogodba bosta celovito predstavljeni; kakšni obliki dela to sploh sta, kakšno delo se lahko opravlja preko takšnih pogodb, kakšne so pravice in obveznosti izvajalca po obeh pogodbah so vprašanja, ki bodo razjasnjena. Predstavljeni bodo tudi dohodninski vidiki vseh treh oblik dela.

Seminar bo vodil Jure Ajdovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar